ROALD DAHL’S CHOCOLADETAART

Okay, kennen jullie die scene uit de film Mathilda waarin een jongetje wordt gedwongen een immense chocoladetaart op te eten? Ik denk vaak aan die scene. Dat klinkt raar, maar toch is het zo. Mede omdat er zo’n acteur op tv rondloopt waarvan ik telkens denk dat het dat jochie is, maar dan eindelijk opgegroeid. (Dit is overigens niet zo. Het is totaal iemand anders.) Maar ook omdat ik die taart er altijd echt immens lekker heb uit vinden zien. Als kind wilde ik al een hele grote hap van die taart nemen omdat hij er zo geweldig heerlijk uitzag. En dan nu heb ik eindelijk het recept gevonden. Er blijkt namelijk een kookboek van Roald Dahl te zijn. Nooit geweten. Ik heb hem ook helemaal niet, want de meeste recepten staan ook gewoon op internet. En laten we wel wezen van recepten als ‘Meneer Griezels baardhapjes’ en ‘Wormenspaghetti’ wordt een mens niet vrolijker.
Maar van deze taart wel!
En wat helemaal geweldig is aan deze taart is dat hij super lekker is, maar hij ook heel erg geschikt is om aanpassingen aan te maken. Zo ga ik er de volgende keer een vruchten chocoladetaart van maken.
Maar voor nu nog even een ‘gewone’ chocoladetaart.

Benodigdheden:

  • 225 gram pure chocolade
  • 170 gram ongezouten zachte roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 4 el bloem
  • 6 eieren, gesplitst

voor het chocoladeglazuur:

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram creme fraiche

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een springvorm met bakpapier en boter de randen in.
  2. Smelt de chocolade au bain marie in een kom.
  3. Roer daarna de boter erdoorheen totdat deze helemaal is gesmolten.
  4. Meng hier nu de bloem, poedersuiker en losgeklopte eierdooiers doorheen.
  5. Klopt het eiwit stijf. Ik raad je aan om dit niet met de hand te doen want dan ben je een eeuwigheid bezig. Ik heb hiervoor gewoon een ouderwetse handmixer gebruikt. Gaat prima.
  6. Schep de helft van het eiwit door het chocolademengsel en schep het om totdat het goed gemengd is. Doe nu de rest van het eiwit erbij en roer totdat het een egaal mengsel is.
  7. Giet nu het chocolade beslag in de taartvorm.
  8. Zet de cake 35 minuten in de oven. De cake hoort van een binnen een beetje zacht te blijven.
  9. Laat hem afkoelen en maak ondertussen het glazuur.
  10. Smelt de chocolade weer au bain marie en voeg de creme fraiche toe. Goed roeren totdat het volledig is gemengd. (zo simpel allemaal)

Als de cake is afgekoeld haal hem dan uit de springvorm en besmeer het hele ding met de glazuur. Maak je geen zorgen dat het er netjes uit moet zien. Want dat hoeft niet.

Laat nu het glazuur opstijven. Maar zet hem niet in de koelkast. Het opstijven kan wel even duren, dus je moet nog even geduld hebben voordat je hem daadwerkelijk kan eten. Maar daarna heb je wel een heerlijke chocoladetaart waar iedereen een stukje van wil proeven.

P.S. Als je nog wat glazuur over hebt kun je dit heel makkelijk invriezen en bewaren voor een volgende keer. Of voor op muffins ofzo. Of voor die keer dat je ineens hele erg veel zin hebt in een hap glazuur 😉

 

En zo zag hij er in de film uit.

Recommended Posts
Showing 4 comments
  • Valentijn
    Beantwoorden

    Dat ziet er goed en lekker uit.

    • Marjolein
      Marjolein
      Beantwoorden

      Dank je wel Valentijn! Hij is ook zo ontzettend lekker. Echt een van mijn favorieten 😀

  • marianne
    Beantwoorden

    Ha ha ha! IK dacht dus ja super lekker ga ik maken, tot dat ik het laatste beeld zag! ha ha ha! maar het blijft een mooi taartje! 🙂

    • Marjolein
      Marjolein
      Beantwoorden

      Haha! Dat laatste plaatje is misschien niet de meest smakelijke toevoeging aan het recept nu je het zo zegt. Maar het was zo’n geweldige scene 😀

Leave a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code