MAROKKAANSE GROENTETAJINE

Het recept voor deze heerlijke Marokkaanse groenten tajine is een variant op een recept dat mijn zus een keer met kerst heeft gemaakt.
Ik kom uit een hele grote familie dus als het kerst is maakt iedereen wat lekkers te eten zodat mijn ouders niet alles zelf hoeven te doen. We zijn met z’n veertienen (ik heb hier serieus even pen en papier voor moeten pakken om het op een rijtje te zetten) dus het eten eerlijk verdelen is wel zo praktisch.
Een van mijn zussen heeft afgelopen jaar een super lekkere Marokkaanse kip tajine gemaakt. Deze was Zo. Ontzettend. Lekker. Ik heb dus meteen naar het recept gevraagd. 
Ik heb hem vervolgens met mijn verjaardag weer gemaakt voor een aantal vrienden. Daarvoor heb ik naast de kip variant ook een vegetarische variant gemaakt. En ook deze versie was super lekker. In plaats van de kip heb ik er gewoon een aantal stevige groenten in gedaan.

Als je de boodschappenlijst ziet schrik je misschien even. Maar maak je geen zorgen, het grootste gedeelte zijn kruiden die je waarschijnlijk standaard in huis hebt. De groenten zijn verder gewoon bij de supermarkt te verkrijgen.
Ook de bereiding lijkt ingewikkelder dan het is. Maar eigenlijk ben je zo klaar met het bereiden van deze Marokkaanse groenten tajine.

Je hebt echter niet per se een tajine nodig om dit gerecht te maken hoor. Je kan hem net zo makkelijk in een grote braadpan maken. Of een andere pan met een dikke bodem.

Benodigdheden

  • 5 tenen knoflook
  • 1 1/4 tl gerookte zoete paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl cayenne poeder
  • 1/4 gemalen gember
  • 1/4 tl gemalen koriander
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • 1 a 2 zoete aardappelen, dit ligt er een beetje aan hoe groot ze zijn
  • 1 grote uit
  • 1 mok groenten boullion
  • 1 el honing
  • couscous

Bereiding

  1. Combineer 4 theelepels van de geperste knoflook met de paprikapoeder, komijn, cayenne, gember, koriander en kaneel in een kleine kom en zet apart.
  2. Meng een derde van de citroenrasp met de rest van de knoflook en zet dit ook apart.
  3. Fruit de ui in wat olijfolie en voeg de rest van de citroenrasp toe. Bak ongeveer 5 tot 7 minuten, dan zou de ui zacht moeten zijn.
  4. Voeg de knoflook kruiden mix toe en rooster totdat de geuren vrij komen. Dit is ongeveer 30 seconden.
  5. Voeg groenten, de boullion en de honing toe.
  6. Laat dit ongeveer een half uurtje pruttelen.
  7. Voeg daarna de knoflook citroen mix toe.
  8. Breng met peper en zout op smaak.
  9. Serveer met couscous
  10. Eet smakelijk!

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe recepten en een kijkje achter de schermen? Like dan mijn Facebook en/of volg me op Instagram.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Joke
    Beantwoorden

    Kun je ook gewoon couscouskruiden gebruiken denk je?

    • Marjolein
      Marjolein
      Beantwoorden

      Hoi Joke, Je zou het kunnen proberen, maar ik betwijfel of het echt zal werken. Juist de kruiden maken dit zo’n lekker recept namelijk.

Leave a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code