HEMINGWAY INSPIRED HAMBURGER

Ik ben echt een groot boeken en film fanaat. Ik lees vaak en veel en wil ook zoveel mogelijk films zien. De laatste tijd zit ik in een fase waarin ik veel klassiekers kijk. Ik vind de vrouwen in klassieke films zo leuk. Veel leuker dan in moderne films. In klassiekers zijn ze zo lekker brutaal. Ze zijn zelfstandig en komen voor zichzelf op, maar zijn ook nog fijne mensen om mee om te gaan en benaderbaar. Tegenwoordig zijn vrouwen in films of heel onafhankelijk en daardoor ook heel afstandelijk en ronduit vervelend en agressief, of ze kunnen niet nadenken en hebben geen eigen mening. De filmvrouw van nu mist een behoorlijke dosis klasse vind ik. Iets wat je in de klassiekers wel veel tegenkomt.

Maar goed, ik dwaal af.
Na het zien van de film Midnight in Paris (aanrader!) ben ik meteen naar de boekwinkel gerend en heb ik allemaal klassiekers ingeslagen. Een daarvan was The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway. Niet doorheen te komen dat boek. Ik heb hem dan ook halverwege weggelegd. Ik bedoel, ik weet dat het boek niet over vissen gaat, maar na een tijdje werd ik het helemaal zat om te lezen welke lijn hij nu weer wilde gebruiken op welke hengel en met welke techniek hij die joekel van een vis nu weer binnen wilde halen. Ik snap dat alles in dit boek één grote metafoor is, maar dan nog ben je een boek aan het lezen over vissen. Begrijp me niet verkeerd, ik ga dat boek een keer uitlezen. En ik ga ook gewoon aan andere Hemingway’s beginnen. Maar de vrouw in de boekwinkel waarschuwde me al dat je Hemingway niet voor je plezier leest, en ze heeft helemaal gelijk.
Maar toch blijft het Hemingway en zijn we allemaal gefascineerd door hoe hij schrijft en hoeveel betekenis hij in vissen kan leggen.
Maar wisten jullie ook dat Hemingway een vast recept voor hamburgers had? Deze hamburger heb ik altijd al eens willen maken. Helaas voor mij zijn een aantal van de kruidenmelanges en kruiden niet in Nederland te verkrijgen en wordt er eentje zelfs helemaal niet meer gemaakt. (niet bij mijn weten in ieder geval, mocht je weten waar ik ze toch in Nederland kan vinden dan hoor ik het graag.) Dus het originele recept helemaal volgen is niet helemaal haalbaar. Vandaar dat ik deze versie heb gemaakt. De dingen die wel te verkrijgen zijn heb ik erin gehouden en heb verder zelf wat dingen toegevoegd.

Het originele recept van Ernest Hemingway

En dan nu mijn recept.

Benodigdheden (voor vijf burgers)

 • 500 gram gehakt
 • 2 tenen knoflook in kleine stukjes gesneden of geperst
 • 1 kleine rode ui gesnipperd
 • 1 tl vadouvan
 • peper
 • half glas rode wijn
 • 1,5 el kappertjes
 • geitenkaas met koriander
 • tartare saus
 • rucola
 • lekker brood om het op te doen (ik zou voor donker gaan)

Bereiding

 1. Meng het vlees met de kappertjes (zonder vocht), de knoflook, de rode ui, de vadouvan en de peper.
 2. Als het vlees met alles in vermengd laat het vervolgens ongeveer tien minuten staan.
 3. Maak daarna vijf afzonderlijke hamburgers en bak dezen.
 4. Snijdt de broodjes doormidden en besmeer de onderste helft met een laagje tartare saus en de rucola.
 5. Leg hier vervolgens de gebakken hamburger op.
 6. En als laatste twee plakjes geitenkaas.
 7. Nu ben je klaar om te eten. Eet smakelijk.

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe recepten en een aantal kijkjes achter de schermen? Like dan mijn Facebook en/of volg me op Instagram.

Recommended Posts

Leave a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code