BULGUR MET FALAFEL

Een tijdje terug heb ik het kookboek The Green Kitchen aangeschaft. We wilden namelijk gezonder gaan eten en beter letten op wat we nou precies in onze mond stoppen. Dit willen we trouwens nog steeds, ook al zou je dat niet zeggen na de laatste paar recepten.
Anyway, dit boek leek mij daar een goede steun in. Ze staan er tenminste om bekend dat ze veel over eten weten. Maar in eerste instantie was ik toch een beetje teleurgesteld. Het ziet er prachtig uit natuurlijk en ik wil er spontaan van in een klein hutje in de bossen van Zweden gaan wonen, maar wat bij hun restjesdag is, is bij ons in huis speciaal-naar-de-supermarkt-lopen-omdat-we-al-deze-dingen-nog-nooit-van-ons-leven-in-huis-hebben-gehad-dag. Ik heb tenminste niet wekelijks artisjok harten of koolrabi over.


Nu is het mijn gewoonte om in al mijn kookboeken labeltjes te plakken bij recepten die ik lekker vind. Ik heb een heel kleursysteem zodat ik weet waar ik wat voor soort gerechten kan vinden. Yeah, I know. Het is nogal nerdy. Ik had bij dit boek niet echt verwacht dat ik veel zou kunnen labelen, maar uiteindelijk zat het boek toch nog vol met labels. Echt heel erg vol. Echt heel heel erg vol. Dus stiekem was het toch een handiger boek dan ik in eerste instantie had gedacht. Wat alleen maar leuk is natuurlijk. Ik heb graag ongelijk met dit soort dingen.
Een van de recepten die ik heb uitgeprobeerd was met quinoa en zelfgemaakte groenteworst. Hoewel ik geen zin had om die hele worst zelf te gaan maken. Dus dat heb ik dan ook niet gedaan. Dit recept was echt super lekker, en bleek een goede basis voor een ander heel erg lekker recept. Eigenlijk heb ik alleen de dressing en de witte bonen overgenomen. Oh en de tomaten. Maar die gaan toch al snel ergens in, dus dat telt niet.
Dit was ook de eerste keer dat ik ooit bulgur heb klaargemaakt. Voordat ik begon moest ik ook even opzoeken hoe je het precies klaarmaakt, want dat stond alleen in het Turks op de verpakking. (ik denk tenminste dat het Turks was. Maar het kan net zo goed Swahili geweest zijn.)
Uiteindelijk bleek dat Bulgur klaarmaken nog makkelijker is dan couscous. Hoewel ik laatst ook weer een nieuwe manier heb uitgeprobeerd om dat klaar te maken. En dat bleek veel lekkerder. Iets meer oplet werk, maar nog steeds erg simpel.
Maar om weer terug te komen op de bulgur; super simpel en je kunt het schijnbaar ook heel goed gebruiken om hamburgers mee te maken. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Maar dat staat zeker hoog op m’n lijstje om binnenkort eens uit te proberen.
Maar voor nu alleen nog even dit heerlijke recept.

Benodigdheden (voor 2 personen) (om de volgende dag ook nog een beetje van te kunnen lunchen)

 • 2 kopjes bulgur
 • 1 pakje falafel (ik koop het altijd bij de Jumbo van Vivera. Die is echt super lekker)
 • 1 bakje cherrytomaatjes
 • 1 rode ui
 • 1 avocado
 • 1 blikje Canellini bonen
 • Feta

Voor de dressing:

 • 3 el pittige mosterd
 • 75 ml olijfolie
 • sap van een halve citroen

Bereiding:

 1. Maak de bulgur door het ongeveer tien minuten te laten koken in water en het overtollige water daarna af te gieten.
 2. Snijd de avocado in reepjes. Snijd de cherrytomaatjes doormidden. De rode ui in halve ringen. En laat de bonen uitlekken.
 3. Bak de falafel totdat de stukjes iets bruiner zijn en het knapperig is van buiten.
 4. Maak de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren totdat het een samenhangend geheel is.
 5. Als de bulgur klaar is kun je hem afgieten.
 6. Mix vervolgens de bulgur, groente en de dressing door elkaar.
 7. Kruimel er wat feta overheen.
 8. Serveer op een bord en smullen maar.

Eet smakelijk!

En omdat het zo leuk is om te zien ook nog een foto van een aantal van mijn beplakte kookboeken. Zoals je ziet heb ik voor The Green Kitchen geen kleurensysteem gebruikt. Maar dat komt omdat ik er geen plakkertjes in durfde te plakken. Ik was bang dat ze niet meer los zouden komen. En dan zou het hele boek verpest zijn.

Recommended Posts
Showing 3 comments
 • Marieke
  Beantwoorden

  Hoi Marjolein, ik heb dit vandaag met n vriend gegeten en het was heel lekker! Dankjewel

  • nolles
   nolles
   Beantwoorden

   Hoi Marieke. Dat is leuk om te horen! Dank je wel! Groetjes, Marjolein

 • Whitley
  Beantwoorden

  Altijd al iets met Bulgur willen maken, en ik ben ook nog eens gek op falafel. Bedankt voor het recept!

Leave a Comment

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code